Chicken Chop Hainan



BAHAN-BAHAN :
  • 1 bahagian paha ayam - dibuang tulang
  • Sos perasa
  • Tepung Gandum
  • 1 biji telur - dipukul
  • Serbuk Roti
CARA MEMBUAT :
  1. Tumbuk ayam secara perlahan hingga menjadi bentuk kepingan.
  2. Kemudian, perapkan ayam dengan menggunakan sos perasa untuk seketika.
  3. Lumurkan ayam dengan tepung gandum. Angkat.
  4. Kemudian lumurkan ayam dengan telur. Angkat.
  5. Lumurkan pula isi ayam dengan serbuk roti.
  6. Gorengkan ayam selama dua minit atau sehingga masak.
BAHAN DAN CARA MEMBUAT NASI MENTEGA :
  • 1 mangkuk kecil nasi
  • 2 sudu mentega
          Gaulkan nasi dengan mentega hingga sebati.

BAHAN MEMBUAT SOS HAINAN :
  • 2 sudu mentega
  • 3 susu tomato puri
  • 1 biji bawang - dicincang
  • 2 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 biji tomato - dipotong dadu
  • Lobak - potong nipis
  • Kacang hijau
  • Air
CARA MEMBUAT SOS:
  1. Panaskan mentega. Setelah sedikit cair, masukkan bawang dan bawang putih.
  2. Kemudian, masukkan tomato dan diikuti dengan tomato puri. Kacau rata.
  3. Masukkan sedikit air untuk tidak terlalu pekat. Biarkan sos tersebut masak.
  4. Letakkan juga lobak dan kacang hijau.
  5. Setelah siap, tuang sos hainan ke atas ayam yang telah digoreng. Ia enak dimakan bersama nasi mentega.

Tiada ulasan: