BAHAN-BAHAN :
- 1 bahagian paha ayam - dibuang tulang
- Sos perasa
- Tepung Gandum
- 1 biji telur - dipukul
- Serbuk Roti
CARA MEMBUAT :
- Tumbuk ayam secara perlahan hingga menjadi bentuk kepingan.
- Kemudian, perapkan ayam dengan menggunakan sos perasa untuk seketika.
- Lumurkan ayam dengan tepung gandum. Angkat.
- Kemudian lumurkan ayam dengan telur. Angkat.
- Lumurkan pula isi ayam dengan serbuk roti.
- Gorengkan ayam selama dua minit atau sehingga masak.
BAHAN DAN CARA MEMBUAT NASI MENTEGA :
- 1 mangkuk kecil nasi
- 2 sudu mentega
Gaulkan nasi dengan mentega hingga sebati.
BAHAN MEMBUAT SOS HAINAN :
BAHAN MEMBUAT SOS HAINAN :
- 2 sudu mentega
- 3 susu tomato puri
- 1 biji bawang - dicincang
- 2 ulas bawang putih - dicincang
- 1 biji tomato - dipotong dadu
- Lobak - potong nipis
- Kacang hijau
- Air
CARA MEMBUAT SOS:
- Panaskan mentega. Setelah sedikit cair, masukkan bawang dan bawang putih.
- Kemudian, masukkan tomato dan diikuti dengan tomato puri. Kacau rata.
- Masukkan sedikit air untuk tidak terlalu pekat. Biarkan sos tersebut masak.
- Letakkan juga lobak dan kacang hijau.
- Setelah siap, tuang sos hainan ke atas ayam yang telah digoreng. Ia enak dimakan bersama nasi mentega.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan