Pemakanan sihat dengan ulam-ulaman

Emmm ... baru saja bercerita mengenai ulam-ulaman bersama rakan-rakan, teringin pula untuk menulis mengenai ulam-ulaman di Malaysia, tanah air aku yang tercinta ni ...
 
Pemakanan ulama-ulaman boleh dikatakan ibarat kembali ke alam semulajadi kerana ulam merupakan tumbuhan yang dimakan secara terus atau dicelur untuk seketika. Pemilihan ulam-ulaman di dalam diet harian kita amat bertepatan kerana kelebihan khasiatnya turut diakui oleh pakar-pakar pemakanan antarabangsa.

Di Malaysia, terdapat lebih dari 120 jenis ulaman yang terdiri dari perbagai keluarga tumbuh-tumbuhan. Ianya terdiri dari tumbuhan kecil dan melata seperti pegaga sehinggalah kepada pokok-pokok renik dan pokok-pokok besar jenis saka seperti petai, jering, dan genuak/kerdas.

Pokok jenis saka adalah pokok yang besar dan tinggi pada kebiasaanya tumbuh liar di kawasan pedalaman, di dusun atau di hutan belantara. Pokoknya boleh meninggi atau menjulang antara 20 - 30 meter dengan ukuran lilit batangnya boleh menjangkau sehingga 2 -5 meter.


Khasiat Ulam

Oleh kerana ulam dimakan secara langsung tanpa dimasak lama, kandungan galian seperti meneral dan vitamin utama seperti kalsium (Ca), fosforus (P), besi (Fe), natrium (Na) dan Kalium (K) di dalam ulam tidak termusnah oleh haba yang terlalu panas. Sebagai contoh, daun kaduk didapati mempunyai kalsium (Ca), fosforus (P) dan besi (Fe) yang paling tinggi iaitu sebanyak 446.50 dan 13.1 mg masing-masing bagi setiap 100g, dibandingkan dengan ulam-ulam yang lain.

Ulam juga membekalkan serat yang amat diperlukan oleh sistem penghadaman manusia. Serat memainkan peranan sebagai pengisi pada bahan buangan disamping memudahkan pergerakan najis dalam saluran usus.


Khasiat dalam perubatan


Ulam memainkan peranan penting dalam perubatan Melayu. Sebagai contoh, pegaga kini telah diktirafkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai herba menjana kecerdasan berfikir dalam kalangan kanak-kanak selain dapat membantu perdaran darah dan meningkatkan kesihatan kulit.

Bagi ulam jering pula, ia mengandungi jenis sebatian alkaloid pelawas yang boleh memberi ransangan untuk membuang air kecil. Selain itu, jering  dipercayai menjadi penawar yang berkesan kepada pesakit kencing manis sekiranya diambil secara berterusan dengan kadar yang sedikit dan sekata. Ini kerana kandungan sebatian alkaloid di dalamnya mampu menutralkan kandungan gula di dalam badan.

Sementara bagi daun kaduk pula tidak kurang hebatnya kerana ia mempunyai kandungan kalsium yang tinggi serta mampu mengurangkan risiko osteoporisis bagi kaum wanita.


Resipi dari ulam-ulaman

Haaa...kalau dah cerita mengenai khasiat dan keistimewaannya, ni nak share resipinya pulak,

Kerabu Pegaga
Bahan-bahan
Daun Pegaga (200g)
Cili Merah (1 biji)
Bawang merah (3 ulas)
Cili padi (4 biji)
Halia (2 hiris)
Kerisek (2 sudu)
Santan pekat (3 sudu)
Udang kering (2 sudu)
Jus limau nipis (1 sudu)
Belacan goreng tanpa minyak (1 sudu)
Gula (secukup rasa)
Garam (secukup rasa)

Cara Masak
Potong halus daun pegaga.
Potong nipis bawang merah, cili padi dan cili merah.
Tumbuk udang kering hingga hancur, diikuti dengan halia. Setelah hancur, masukkan belacan dan air limau nipis dan tumbuk sebati.
Campurkan bahan ditumbuk bersama pegaga, kerisek, dan bahan dipotong. Gaul sebati.
Masukkan garam, gula dan santan pekat. Gaul sebati sebelum dihidang.

Masak lemak cili api jering
Bahan-bahan
10 biji jering tua yang telah bercambah
Secekak pucuk ubi
1 mangkuk santan cair
1 mangkuk santan pekat
Segenggam cili api kampung
5 biji bawang Merah
4 biji bawang putih    
Segenggam ikan bilis
belacan
air asam jawa
garam
gula

Cara Masak
Jering ditumbuk tengah , jangan hancur
Tumbuk cili, bawang , ikan bilis, belacan dan garam
Masukkan bahan tumbuk dan jering ke dalam periuk bersama santan cair.
Masak hingga jering empuk.Masukkan pucuk ubi dan masak lagi.
Masukan santan pekat dan kacau , rasa asam , garam dan gula secukup rasa.

Sambal Kerdas
Bahan-bahan 
300 gm kerdas
3 biji ubi kentang [dipotong kecil-kecil]
200 gm ikan bilis
300 gm cili merah [dikisar halus]
4 ulas bawang merah [dihiris halus]
1 ulas bawang putih [dihiris halus]
Sedikit air asam jawa
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara Masak
Panaskan minyak dalam kuali, goreng kerdas sampai masak. Angkat dan toskan.
Kemudian goreng ubi kentang sampai masak. Angkat dan toskan.
Selepas itu goreng ikan bilis sampai garing. Angkat dan toskan.
Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga berbau wangi.
Kemudian masukkan cili merah dan kacau sehingga pecah minyak. Masukkan sedikit air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Kacau lagi.
Akhir sekali, masukkan kerdas, kentang dan ikan bilis yang digoreng tadi. Gaul rata sehingga sebati.
Angkat dan sedia dihidang.


(p/s selain kerdas, petai dan jering juga boleh digunakan)
  
Kerabu Daun Kaduk
Bahan-bahan
secekak pucuk daun kaduk - dihiris halus (1cm)
1/2 biji kelapa parut
1 tangkai cili merah & segenggam cili api (kurangkan kalau tak tahan pedas)
7 ulas bawang merah
1 sudu makan (membukit) udang kering
1 sudu makan jus limau nipis/lemon/kasturi/cuka


Cara Masak
Tumbuk cili, bawang & udang kering hingga hancur, kemudian masukkan kelapa parut. tumbuk sekadar untuk sebatikan bahan-bahan. 
Panaskan sesudu minyak, tumis bahan2 tumbuk tadi. sehingga naik aroma.
Kemudian masukkan pucuk kaduk, jus limau/cuka, garam & gula. gaul rata sambil diseimbangkan rasanya.
Bila pucuk kaduk layu, bolehlah diangkat. jangan biarkan sampai lembik .



Tiada ulasan: