Sajian Sihat

 MUDAH...Chef Muhamad Adri bersama hidangan ayam organik 
bersama tomato dan bayam yang ringkas dan mudah disediakan.


Mungkin ramai beranggapan sajian sihat agak sukar untuk disediakan kerana perlu menggabungkan bahan berasaskan diet seimbang dan ia mengambil masa yang lama untuk disiapkan terutama bagi mereka yang berkerjaya.

Namun, ternyata anggapan itu salah kerana untuk menyediakan sajian sihat tidak memerlukan masa lama. Asal bijak dan kreatif, kita boleh menyediakan sajian sihat yang ringkas menggunakan bahan mudah diperoleh.

Menurut Chef Muhamad Adri Mohd Ghazali, jangan terlalu mengehadkan bentuk sajian sihat kepada jenis tertentu saja kerana ada pelbagai cara boleh digunakan untuk menyediakan hidangan sihat.

Apa yang penting ialah mengurangkan minyak dalam masakan serta tidak menggunakan sebarang perasa tambahan yang boleh memudaratkan kesihatan.

Selain itu, penggunaan bahan masakan segar amat penting selain pandai mengubah suai cara penyediaan khususnya jika ada ahli keluarga yang menghidap penyakit kronik seperti diabetes, hipertensi atau masalah kolesterol tinggi.

“Jangan hanya terlalu memfokuskan pada bahan digunakan kerana jika cara penyediaan masih sama, konsep hidangan sihat tidak boleh diguna pakai.

“Pilihlah cara masakan yang kurang minyak seperti kukus ataupun pelbagaikan sajian sup yang pastinya menjadikan hidangan anda lebih menarik berbanding hanya menggoreng saja,” katanya ketika ditemui pada demonstrasi masakan ayam organik bersama tomato dan bayam sempena bulan nutrisi yang diadakan di Pusat Perubatan Prince Court, baru-baru ini.


BAHAN-BAHAN

Bahan 1

400 gram isi ayam dipotong seperti bentuk jejari
2 gram daun rosemary segar dicincang
10 gram bawang putih dicincang
30 gram tepung gandum
30 mililiter minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan 2

60 gram tomato dipotong dadu
20 gram bayam segar dihiris
30 gram cendawan butang dihiris nipis
30 mililiter stok ayam
50 mililiter krim masakan
40 gram jagung
20 gram bawang besar dicincang
3 gram garam
Lada hitam secukup rasa


CARA MEMBUAT


PERAP... perap isi ayam dengan daun rosemary, bawang putih dan sedikit garam sebagai perasa. Kemudian taburkan tepung gandum.


GORENG... goreng isi ayam tadi buat seketika menggunakan minyak yang sedikit kemudian masukkan bawang besar.



MASUKKAN...kemudian masukkan bayam, cendawan butang dan stok ayam.


DIDIH...biarkan didih seketika sebelum memasukkan krim masakan.


MASUKKAN...kemudian masukkan bayam, cendawan butang dan stok ayam.


LAZAT...sajian ayam organik bersama tomato dan bayam yang enak.

















Sumber : MyMetro bertarikh 20/08/2012














Tiada ulasan: