Tako Siam

Bahan-bahanya untuk lapisan bawah :-
  •  1 bungkus tepung hon kwee (tepung yang dalam paket macam sagun, ada berbagai warna, so pilih warna hijau)
  • 4 tin air (gunakan tin jagung)
  • 1 cawan gula
  • 1 tin kecil jagung whole kernel - bukan jagung berkrim

Bahan untuk lapisan atas :-
  • 4 cawan santan (daripada sebiji kelapa)
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 1 camt gula
Hiasan :-
  • ½ kg sengkuang cina - dipotong dadu
Cara membuatnya :-
  1. Letakkan sengkuang cina ke dalam acuan yang telah diperbuat dari daun Pandan bentuk empat segi.
  2. Untuk lapisan bawah: campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak hingga pekat. 
  3. Kemudian masukkan ke dalam acuan yang dibuat dengan daun pandan.
  4. Kemudian buat lapisan bawah pulak...masukkan santan, tepung jagung dan garam ke dalam periuk dan kacau hingga pekat.
  5. Kemudian tuangkan ke atas lapisan pertama tadi. Apabila telah siap sejukkan dan simpan dalam peti ais...hmm sungguh sedap...

Tiada ulasan: